Egymillió plusz a magyar turizmusban

2024-01-25 00:00:00 Farmosi Nóra

hírkép

Több mint egymillió plusz vendégéjszakával zárta az előző évet a magyar turizmus - jelentette be Guller Zoltán, az MTÜ elnöke, aki Könnyid László vezérigazgatóval tartott sajtótájékoztatót január 25-én.Elértük, olykor meghaladtuk a 2019-es rekordév számait is - hangsúlyozták a szakemberek. A bevételeket illetően 13 százalék volt a növekedés a rekordévhez képest is.

Nem csak a korábbi évekhez képest teljesített jobban a magyar turizmus.

Magyarországon a globális átlagnál gyorsabb a visszaépülés üteme - mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség elnöke. A magyar szállodák 14 százalékkal drágábban tudták értékesíteni a szobákat a többi V4 országhoz képest. A szálláshelyek összbevétele elérte a 860 milliárd forintot, 23 százalékkal volt magasabb, mint 2022-ben. A vendéglátóhelyeken 18 százalékkal többet, 1780 milliárd forintot költöttek el tavaly a vendégek.

Az USA-ból harminc százalékkal, Kínából négyszer annyian, Dél-Koreából háromszor annyian jöttek, mint korábban. A németek 2,5 millió éjszakát töltöttek Magyarországon, ők utaztak hazánkba a legtöbben, azonban Budapestre a legtöbben az Egyesült Királyságból érkeztek.

A reptér visszavásárlása jelentősen javítja a magyar turizmus pozícióit - mondta Guller Zoltán. Volt olyan hét, amikor 35 járat érkezett Izraelből, a konfliktus és az orosz-ukrán konfliktus mintegy egymillió vendégéjszaka-hiányt jelent. Ennek tükrében különösen jók az eredmények a magyar szálláshely-szolgáltatók 2022-höz képest 1 millió 300 ezerrel több vendégéjszakát regisztráltak.

A Balatonon 3 millió vendég volt, ami azt mutatja, alaptalanok voltak az aggodalmak - mondta Guller Zoltán.  A legnépszerűbb belföldi turisztikai térség, így 9 százalékkal haladta meg a 2019-es rekordév eredményét. Egyébként 39 év volt átlagosan a Balatonnál nyaralók életkora, egy helyi lakosra pedig 8 turista jut a magyar tenger partján levő településeken, ami kiemelkedő.

Guller Zoltán kiemelte: a SZÉP-kártya is hatalmas rekordot ért el mind a feltöltést, mind a költéseket illetően.

Könnyid László az MTÜ vezérigazgatója elmondta: idén a nemzetközi trendekkel összhangban várható a pandémia előtti beutazóforgalom teljes visszarendeződése. Várakozásaik szerint 2024-re reális cél a 43 millió vendégéjszaka elérése.