Saját döntésükből támadtak emberekre a drónok

2021-06-01 10:07:00 Kail

hírkép

Először támadtak emberi közreműködés nélkül felfegyverzett drónok emberekre az észak-afrikai országban.Egy ENSZ-jelentés szerint 2020 márciusában autonóm, azaz saját beépített feltételrendszerük alapján támadó drónok ütöttek rajta Khalifa Haftár líbiai lázadóvezér visszavonuló katonáin, méghozzá emberi beavatkozás nélkül - írja az Index. Bár a jelentés nem említ tényleges emberveszteségeket, de kiemeli, hogy a drónok a főváros, Tripoli ostromából visszavonuló alakulatokat támadták emberi irányítás nélkül.

Katonai szakértők szerint a jelenlegi rendszereknek még a járműtípusok felismerése is gondot jelent, nemhogy a harcolók és nem harcolók viselkedése közötti, sokszor igencsak apró eltérések beazonosítása. Ha nincs a végső döntést meghozó emberi szereplő a folyamatban, akkor elfogadhatatlanul magas a tévedés esélye.

A tavaly márciusban bevetett török gyártmányú drón, a Kargu–2 lényegében nem nagyobb, mint a kereskedelmi célra is kapható quadcopterek legtöbbje, a fő különbség a beépített mesterséges intelligenciában van, amely képes önállóan kiválasztani a célpontjait. A gyártó honlapja szerint 30 perc üzemidővel rendelkező, legfeljebb 72 kilométer/óra sebességre képes, 7 kilogramm súlyú eszközre komoly fegyver a mérete miatt nem szerelhető fel, bár az ISIS szíriai harcokról feltöltött videóiban a hasonló kategóriájú DJI Phantomokon egy vagy két darab szabvány 35-40 milliméteres gránátot is látni. Már ezek is jelentős károkat tudtak okozni a váratlan irányból érkező támadásra fel nem készült katonák körében.

Az ENSZ jelentés szerint a kormányerők által indított drónok a beépített kamera segítségével azonosították célpontjaikat, és emberi beavatkozás nélkül támadták meg azokat. A II. világháborús kamikazetámadásokról kamikazedrónoknak elnevezett eszközök már több államban is szolgálatban állnak, de a hírek szerint eddig a támadási parancsok kizárólag emberi operátoroktól érkeztek.