Ki nyert és ki vesztett a filmvilágban?

2020-05-27 11:01:00 Kail

hírkép

A vírus miatti bezártságunkon nagyban enyhítettek a sorozatok és filmek. Nem csoda, hogy a különböző streaming szolgáltatók, online filmkölcsönzők mutatói az utóbbi hónapokban az egekbe szöktek. Mindeközben a filmek és sorozatok forgatását leállították. Vajon fenn áll a lehetősége hogy a továbbiakban filmek és sorozatok nélkül maradjunk? Amikor kinyitnak a mozik, lesz mit vetíteniük? Cikkünkben ezekre keressük a válaszokat. Lackfi Margit írása.Március eleje. A koronavírus egyre aggasztóbb fenyegetésként vetül a világra. Szinte egyidejűleg azzal, hogy a kormányok elrendelik óvintézkedésként az intézmények és a határok fokozatos lezárását, már nem kétséges: a filmeseknek lépniük kell. A nagyobb filmes produkciók zömét külsős országokban forgatják a stúdiók, így a határlezárások miatt rendkívül gyorsan kellett több ezer embert hazaterelniük a különböző produkcióknak.

Mozifilmek:

Március közepére gyakorlatilag az összes film és sorozat forgatását leállítják. A produkcióknak csak töredéke oldható meg otthoni munkavégzéssel. Már ekkor 5 milliárd dolláros (1517 milliárd forintos) bevételkieséssel számoltak filmipari elemzők a világjárvány miatt visszaesett jegyeladások és késlekedő produkciók hatását felmérő írásaikban. Pedig még csak ekkor jöttek az igazi nagy pofonok!

Világszerte bezárt majdnem az összes mozi. Néhány filmszínház különböző kiskapuk kihasználásával megpróbált nyitva tartani. Szomszédos ülésekre például nem adtak el jegyet, korlátozottan árultak ülőhelyeket. Erre néhány stúdió premierre bocsájtotta az éppen aktuális filmjét, így aztán megszülettek az év legnagyobb filmes bukásai.

Nagyjából ez lehetett az a pillanat, amikor a stúdiók rádöbbentek, hogy a mozizás és a filmezés jó ideig nem fog a régi kerékvágásban menni.

Az Universal Stúdió egyedülálló lépésre szánta el magát. Míg a többiek,  látva a katasztrofális számokat elhalasztották a premierek dátumait, ők úgy döntöttek, hogy legújabb animációs filmjüket, a Trollok a világ körül-t egyenesen az online videó kölcsönzőkbe küldik premierre. Ez állítólagosan rekordösszeget hozott a stúdiónak. Bár hivatalos számokat nem közöltek, azt kijelentették, hogy a továbbiakban a mozis premierekkel egy időben az online kölcsönzőkben is kiadják filmjeiket. Amivel elérték, hogy az AMC és a Cinema City-t birtokló Cineworld mozihálózat is bojkottálja a stúdió filmjeit.

A stúdió vezérigazgatója, Jeff Shell elmondása szerint a digitális premier nem akarja "helyettesíteni" a mozikat, egyszerűen "kiegészítő ajánlat". "Arra számítok, hogy a fogyasztók vissza fognak menni a mozikba" - tette hozzá. Jó kérdés, hogy milyen jövőjük lesz a moziknak a világjárvány után az online premierrel szemben.

A sorozatok:

Sorozatokkal bőven el vagyunk látva, van olyan streaming szolgáltató, amely évente körülbelül 250 sorozat elkészítését finanszírozta a járvány kitörése előtt. Sok elemző emiatt már egy ideje felfújt lufiként tekintett az ágazatra, ami - mint minden lufi, ha túlfújják -, előbb-utóbb kipukkan. Bár ezt hivatalosan még nem kommunikálták, a legnagyobb streaming szolgáltatók az elmúlt hónapokban visszavonták néhány, főleg eddig 1 évadot megélt sorozatuk finanszírozását.

Hogy a koronavírus-járvány milyen hatással lesz a tömeggyártott sorozatokra, még nehéz lenne megmondani. A bizonytalan munkaerőpiac és a megnövekedett munkanélküliség miatt azonban rengetegen mondták le havi előfizetésüket a streaming szolgáltatóknál, így az elemzők szerint elkerülhetetlen lesz a recesszió.

A nyertesek:

Világszerte mégis akadtak nyertesei a járvány szülte helyzetnek: az autós mozik. Kisebb jogi perpatvar kerekedett abból, hogy a nyilvánosan, közterületen, autójukból mozizó családok közösségben vesznek-e részt, vagy a saját autójuk privát szférának minősül, és így nem sértik a kijárási tilalmat. Egyelőre az utóbbi érv áll nyerésre, az autósmozik felelősséget vállaltak, hogy kellő területet biztosítanak a távolságtartásra és a nézők nem hagyhatják el a kocsijukat. Így az autósmoziknak nem kell számolniuk  radikális forgalomkieséssel.