Egy mesebeli település, Torockó

Ezt érdemes tudni az idegenforgalmáról!

[Farmosi Nóra] publikálva: 2023-08-13 00:00:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Torockó tündéri kis székely település Kolozsvártól nem messze, a Székelykő csúcsainak lábánál.


Double Rise – vagyis két napfelkelte – Fesztivál keretében még a helyi turizmust is próbálták erősíteni. Fergeteges koncertek, népi együttesek felvonulása és sok más egyéb izgalmas program várta a jelenlévőket.

 


Egy helybéli mondás szerint, aki életében legalább egyszer nem mássza meg a Székelykő csúcsát, az úgy hal meg, hogy soha nem tudta meg az élete értelmét. [a]Torockó településén ugyanis megfigyelhető egy igazi ritkaság számba menő természeti jelenség: az év egy bizonyos időszakában reggelente kétszer kel fel a nap. Az első napfelkeltét követően a nap elbújik a sziklás csúcsok mögé, és kicsivel később újra feltűnik, hogy ismét – ez alkalommal valóban – felkeljen, és beragyogja a sugaraival a völgyet. Ez a csodálatos természeti jelenség adta Torockó fesztiváljának a nevét is, ahol egyszerre volt jelen a gasztronómia, a fergeteges zenei felhozatal és a helyi vállalkozók összefogása, akik arra keresték a választ, hogyan tudnák fejleszteni szeretett településük idegenforgalmát.

 

A közönség a legnépszerűbb zenekarok koncertjeire bulizhatott az elképesztően gazdag természeti kincsekkel megáldott településen. A fesztiválon a többi között fellépett a 30Y, a Parno Graszt, a Margaret Island, a Platon Karataev, az Esti Kornél és a Kispál és a Lovasi is.

 

A torockói fogadók tulajdonosai, a vendéglők üzemeltetői közül nagyon sokan eljöttek arra a beszélgetésre, amin Molnár-Bánffy Kata kommunikációs és médiaszakember, Hajnal Virág közösségépítési menedzser és Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró vettek részt a Tóbiás udvarban a Double Rise Festival, az RMKT - Kolozsvár és a Tóbiás Ház közös szervezésében. Az esemény különlegessége az volt, hogy interaktív módon bárki kérdezhetett, kérhetett javaslatot, ötletet, tanácsot, véleményt az ismert szakemberektől.

 


Úgy tűnik, a torockóiak igencsak éltek a lehetőséggel, mert csak úgy záporoztak a kérdések, a beszámolók és az érdekes turisztikai történetek. Legyen-e parkoló, milyen szállás kellene az autóbuszos turistáknak, kell-e újabb szálláshely, lehet-e program az, ami a helyieknek természetes? – a többi között ezekre a kérdésekre is keresték a választ.

 

Az egyik fogadós elmesélte, hogy az amerikai vendégei mindenképpen egy tehénnel szerettek volna szelfizni. Elmondása szerint ugyanis az is élmény volt számukra, hogy egy ilyen kép kikerülhet a közösségi média különböző felületeire. Nekik ugyanis nem kell feltétlenül nyári bobpálya, mert van abból otthon náluk tízszer akkora – hangzott el a tanácskozáson.

 

Hajnal Virág közösségépítési menedzser hangsúlyozta: az a cél ezekkel a beszélgetésekkel, hogy maga a közösség találja meg azokat a megoldásokat, amelyekkel a fiatalok is azonosulnak és helyben maradnak, gazdasági lehetőségekhez jutnak, és megőrzik a hagyományaikat, a kultúrájukat - miközben jól érzik magukat a vendégek, akikkel foglalkoznak. Molnár-Bánffy Kata kommunikációs és médiaszakember kiemelte a vízió fontosságát, amely segítségével a fiatalok a későbbiekben is településen boldogulva folytatják a szüleik vagy nagyszüleik által elindított szolgáltatást, Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró pedig nemzetközi példákon keresztül abban is megerősítette a torockóiakat, hogy minden adottságuk rendelkezésre áll ahhoz, hogy világ bármely, turisták által közkedvelt kistelepülései sorába léphessenek. Amennyiben pedig a helyi idegenforgalmi vállalkozók ezt igénylik, a továbbiakban is fordulhatnak hozzájuk segítségért, tanácsért, hogy sikereket tudjanak elérni.

 

A tanácskozás azzal zárult, hogy amennyiben a torockóiak igénylik, lesz folytatása a közös gondolkodásban, hiszen Torockónak minden adottsága megvan hozzá, hogy sikeresen megvalósítsák az elképzeléseiket.

 

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



Merre kiránduljunk Budán?

A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Szörfdeszkán állva evezi át az óceánt
Újból meglep mindenkit Rakonczay Gábor
PÉNZTÁRCA
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Ha minket kérdez, ide idén nem utazik
Nyitnak, de azért nem lennénk nyugodtak
RECIKLI
Párnacsata Budakeszin
Divat a kuka mélyéről

Itt jártunk: Uganda

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.07.26. 18:35 Világszám - Inforádió
Erdély
2024.07.27. 10:05 Világszám - Inforádió
Albánia
2024.07.28. 10:35 Világszám - Inforádió
Erdély ism.
Közösség
Nap lánya

Szépség és kitartás

Szófelhő / Archív
--