Amiért Matolcsy György hátradőlhet

Felminősítették Magyarországot

[seifert.p] publikálva: 2016-05-21 08:07:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati sávba Magyarország államadós-besorolását a Fitch Ratings. Az új besorolás kilátása stabil.


A nemzetközi hitelminősítő pénteken késő este, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy a devizában kibocsátott hosszú lejáratú szuverén magyar adósságállomány osztályzatát az eddigi BB plusz-ról egy fokozattal BBB mínusz-ra javította. Ez az osztályzat a befektetésre ajánlott kategória alapszintje.

A kereskedelmi adósok felső besorolási korlátját jelző országplafont a Fitch az eddigi BBB-ről az elsőrendű A mínusz kategóriába emelte, a rövid lejáratú devizaadósság osztályzatát pedig B-ről F3-ra javította.

A Fitch Ratings a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül elsőként adott ismét befektetési ajánlású államadós-besorolást Magyarországnak.

A másik két cég, a Standard and Poors és a Moodys Investors Service egyelőre a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot, de a Moodys magyar osztályzatának kilátása pozitív, ami felminősítés lehetőségére utal.

A Fitch Ratings a pénteki osztályzatjavításhoz fűzött indoklásában kiemelte, hogy a folyómérleg-egyenlegek magas többlete, az Európai Uniótól érkező jelentős értékű folyósítások, a bankrendszer külső mérlegalkalmazkodási folyamata, az önfinanszírozási program és a devizaalapú ingatlanhitelek átváltása nyomán komoly mértékben javult Magyarország külső fizetési egyensúlyi helyzete, és enyhült a magyar gazdaság sérülékenysége.

A hitelminősítő saját számítási módszertana alapján - amely eltér a Magyar Nemzeti Bank (MNB) metodikájától - a nettó külső adósság a hazai össztermék (GDP) 48 százaléka volt a tavalyi harmadik negyedévben a 2012-ben mért 73 százalék után.

Mindemellett a magyar folyómérleg-egyenleg 2010 óta többletet mutat, az ipari bázis bővülését követő exportnövekedés, a 2008 előtti időszakhoz képest gyengébb hazai kereslet, a csökkenő külső kamatfizetési teher és a nyersanyagárak csökkenése miatt.

A GDP-arányos folyómérleg-többlet tavaly 4,4 százalék volt, de a Fitch várakozása szerint a 2017-ig tartó előrejelzési távlatban már csökkenni fog a növekvő hazai kereslet támasztotta magasabb importigény miatt. A hitelminősítő jövőre 2,7 százalékos többletet valószínűsít a magyar folyómérleg-egyenlegben.

A felminősítés tényezői között szerepel a Fitch péntek esti indoklása szerint az is, hogy a feszesebb költségvetési politika elősegíti a magas államadósság-ráta fokozatos csökkenését. A Fitch Ratings elemzőinek várakozása szerint a bruttó államadósság-ráta a hazai össztermék 73,2 százaléka lesz 2017-ben a tavalyi év végén mért 75,3 százalék, és a 2011-ben elért 80,8 százalékos legutóbbi csúcs után.

A hitelminősítő szerint középtávon is az adósságráta lassú további csökkenése várható. A cég 2022-re 67 százalékos államadósság-rátát valószínűsít.

Az önfinanszírozási program nyomán a szuverén adósságállomány immár kevésbé van kitéve a külső kockázatoknak. A devizaadósság a teljes államadóságon belül jelenleg 28 százalék a 2011-ben mért 49 százalék helyett - áll a Fitch pénteki elemzésében.

A hitelminősítő kiemeli, hogy a GDP-arányos államháztartási deficit tavaly 1,9 százalékra csökkent az előző évi 2,3 százalékról, elsősorban az erőteljesen növekvő bevételek miatt, tükrözve a javuló gazdasági kondíciókat.

A Fitch várakozása szerint a deficit az idén jórészt megegyezik majd a tavalyival, jövőre pedig a GDP-érték 2,5 százalékára emelkedik. A hitelminősítő szerint az nem valószínű, hogy 2019-re - a középtávú célkitűzésnek megfelelően - Magyarország 1,5 százalékra tudja csökkenteni a strukturális deficitet.

A Fitch Ratings szerint ugyanakkor a magyar bankszektor helyzete javult, ami enyhíti a gazdasági és pénzügyi stabilitást terhelő kockázatokat. A rendszerszintű átlagos tőkemegfelelési ráta 2015 végén 19,7 százalék volt, a kinnlevőség- és a betétállomány rátája pedig 102 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 122 százalékról.

A bankszektorra kivetett adóterhek idei csökkentése mutatja, hogy a kormány elkötelezett a bankok működési környezetének javítása mellett, és a Fitch Ratings azzal számol, hogy a kormány nem fogadtat el olyan új jogszabályokat, amelyek hátrányosan érintik a bankokat.

A londoni elemzői közösségen belül többen is várták, hogy a Fitch pénteken visszaemeli a befektetési ajánlású kategóriába a magyar osztályzatokat.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai a közép-európai EU-térségre összeállított, e hétre szóló előrejelzésükben valószínűnek nevezték a Fitch e lépését. A ház szerint ezt indokolta a magyar gazdaság alapmutatóinak jelentős javulása, és az, hogy stabilabbá vált a makrogazdasági politika.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport Londonban ismertetett havi helyzetértékelésében Magyarországról szintén azt állapította meg, hogy az elmúlt években stabilabbá és kiszámíthatóbbá váltak a gazdaságpolitika elemei, javult a külső fizetési helyzet és konszolidálódott a költségvetési politika, és e tényezők valószínűsítették, hogy Magyarország az idén visszanyeri befektetési ajánlású besorolását.

A JP Morgan elemzői szerint 2016-ban a Moodys részéről is várható ilyen döntés, mivel ez a hitelminősítő is felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben a magyar szuverén osztályzatra.

A felminősítés is bizonyítja, hogy a magyar gazdaság átalakítása sikeres volt, a magyar reformok működnek - reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium arra, hogy a Fitch Ratings hitelminősítő intézet a befektetési kategóriába sorolta a magyar államkötvényeket.

© vilagszam.hu

(Forrás: MTI)




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Bébifóka-szabadító akció
Száz éhező apróság egy eldugott tanyán
PÉNZTÁRCA
Támogatás nélkül drága a kazáncsere
Lakástakarék megtakarításból felújítás is finanszírozható
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Békefi Veronika lett az év női menedzsere
Megmentette a magyar Neckermannt
RECIKLI
Méh virágporral a borostyánban
Százmillió éve kerültek a gyantába

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.29. 18:35 Világszám - Inforádió
Kalotaszegi húsvét
2024.03.30. 10:05 Világszám - Inforádió
Húsvéti szokások a világban
2024.03.31. 10:35 Világszám - Inforádió
Kalotaszegi húsvét ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--